Geschiedenis van plant medicijnen

Een eeuwenoude relatie tussen mens en plantmedicijn

Het gebruik van psychedelische planten en schimmels is geen moderne ontdekking, maar een oeroude traditie die teruggaat tot de vroegste menselijke beschavingen. Over de hele wereld — van de regenwouden van Zuid-Amerika tot de steppen van Siberië — zijn er sporen van ritueel gebruik van bewustzijnsverruimende middelen. Deze middelen werden niet gezien als drugs, maar als heilige planten: poorten naar het goddelijke, het onderbewuste en de natuurlijke wereld.


Meso-Amerika: het vlees van de goden

De Azteken en Maya’s gebruikten psilocybinehoudende paddenstoelen in religieuze ceremonies. Ze noemden deze teonanácatl, wat “vlees van de goden” betekent. Deze rituelen waren bedoeld om contact te maken met spirituele werelden, voor genezing, inzicht en begeleiding. Na de Spaanse verovering werden deze praktijken verboden, maar bleven ze in het geheim voortbestaan binnen inheemse gemeenschappen.


Noord-Afrika en Europa: rotstekeningen en mysterie

In het Tassili n’Ajjer-gebergte in Algerije zijn rotstekeningen gevonden van meer dan 7000 jaar oud, waarop menselijke figuren met paddenstoelvormige hoofden te zien zijn. Deze worden geïnterpreteerd als vroege bewijzen van sjamanistische paddenstoelrituelen. Ook in het oude Griekenland zijn er vermoedens dat de mysterieuze Eleusinische Mysteriën — geheime religieuze rituelen — mogelijk gebruikmaakten van een psychedelisch drankje, kykeon, vermoedelijk bereid met ergot (een LSD-achtige schimmel).


Azië: soma en sjamanisme

]In India wordt in de Rig Veda, een van de oudste heilige teksten ter wereld, gesproken over Soma — een goddelijke drank die extatische en visionaire ervaringen veroorzaakte. Hoewel de exacte samenstelling onbekend is, vermoeden veel onderzoekers dat het een psychedelisch middel bevatte. In Siberië gebruikten sjamanen de Amanita muscaria (vliegenzwam) in trance-opwekkende rituelen, vaak in combinatie met zang, dans en ademhalingstechnieken.



Zuid-Amerika: ayahuasca en heilige planten

In het Amazonegebied wordt al duizenden jaren ayahuasca gebruikt — een krachtige plantendrank die DMT bevat. Sjamanen gebruiken het om te communiceren met geesten, ziektes te diagnosticeren en psychische blokkades op te heffen. Ook San Pedro (een cactus met mescaline) en psilocybine-paddenstoelen maken deel uit van de medicijntradities van inheemse volkeren in Peru, Ecuador en Colombia.


Van onderdrukking naar herontdekking

In de 20e eeuw werden veel van deze middelen verboden door westerse overheden. Toch bleef de kennis voortleven in inheemse tradities en ondergrondse gemeenschappen.  In 1955 nam R. Gordon Wasson als eerste westerling deel aan een paddenstoelenritueel in Mexico, geleid door de genezeres Maria Sabina. Zijn publicatie in Life Magazine bracht de paddenstoelencultuur opnieuw onder de aandacht van het Westen. Zijn verslag leidde tot een wereldwijde heropleving van interesse in psychedelica.


In de jaren ’60 en ’70 groeide de belangstelling voor psychedelica binnen spirituele en therapeutische kringen, maar deze hernieuwde interesse werd al snel overschaduwd door criminalisering en maatschappelijke controverse. Toch bleef het wetenschappelijk onderzoek op de achtergrond doorgaan. Vandaag de dag zien we een wereldwijde heropleving van deze eeuwenoude wijsheid, nu ondersteund door moderne wetenschap. Onderzoek aan instellingen zoals Johns Hopkins University en MAPS toont aan dat stoffen als psilocybine — de werkzame stof in truffels — evenals ayahuasca en LSD, krachtige hulpmiddelen kunnen zijn bij de behandeling van trauma, depressie, verslaving en existentiële angst.


Wat ooit begon als een heilige plant in sjamanistische rituelen, ontwikkelt zich nu tot een erkend hulpmiddel in moderne psychotherapie.


26 juni 2025
In onze moderne samenleving, waarin prestaties, snelheid en constante beschikbaarheid centraal staan, raken steeds meer mensen uitgeput. Niet zomaar moe, maar volledig opgebrand. Een burn-out is een diepgaande mentale, emotionele en fysieke uitputting die ontstaat na een langdurige periode van overbelasting. Het is geen modewoord of tijdelijke dip, maar een serieuze aandoening die het functioneren op alle levensgebieden kan ontwrichten. 
24 juni 2025
Wat is trauma en hoe beïnvloedt het ons brein en gedrag?